Druhy dřeva a výhřevnost

Tvrdé dřevo

(např. buk, dub, habr, akát, ovocné stromy – např.: jabloň, třešeň, švestka, tzn. většinou listnaté) má vyšší hustotu (je těžší) a hoří pomaleji, proto je dražší než měkké dřevo.

Měkké dřevo

(smrk, borovice, modřín, lípa, olše tzn. většinou jehličnaté, ale i např. topol, vrba), má menší hustotu, (je lehčí) rychle vzplane a hoří rychleji a proto je vhodné pro rychlé vyhřátí místnosti, nebo i na snadnější zapalování (vyrábí se z něj třísky).

Tvrdé dřevo na topení tedy hoří déle a stabilněji, a také déle žhne, měkké dřevo se rychleji rozhoří a rychle ztratí žhavé uhlíky. V praxi to znamená, že tvrdé palivové dřevo nemusíme tak často přikládat, naopak měkké dřevo je lacinější a rychleji vysychá.

Druh dřevaVýhřevnost
Habr100 %
Buk, dub 98 %
Jasan, javor 92 %
Olše, bříza 89 %
Smrk 70 %

Buk – vynikající výhřevnost, dlouhá doba hoření, ideální dříví pro krby, poměrně rychle podléhá hnilobě, schne 2 roky.

Dub – dobrá výhřevnost, dlouhá doba hoření, schne 2 roky.

Smrk – dobrá výhřevnost, oblíbené palivové dřevo, praská kvůli vysokému obsahu pryskyřice, dobře se z něj vyrábí třísky na podpal, schne 1 rok.

Bříza – vysoká výhřevnost, nepraská, březová kůra hoří i mokrá, dřevo je náchylné k hnilobě a vlhnutí, schne 1 rok.